Home English Werken Youtube Weblog Contact

   

 

  Fred Jager sr.

 

Fred Jager, geboren 18 mei 1938 te Groningen, begon in 1966 met het restaureren van antiek en interne verbouwingen naar eigen ontwerp. Tegelijkertijd ontwikkelde hij zich als beeldend kunstenaar en had hij als hobby diepzeeduiken. De beelden die hij dan zag, de zeebodem, alles wat in het zoute water leeft en groeit, lieten hem nooit helemaal los, zodat hij het, als kunstenaar, niet laten kon het zeeleven in gestolde toestand vorm te geven. Voor zijn werken maakte hij gebruik van allerlei materialen: van olieverf, karton, roestvrij staal tot hout.

Op zijn reizen werd hij en wordt hij nu nog, gefascineerd door de sculptuurachtige vormen die door erosie en uitholling door woeste wateren ontstaan zijn. Naast zijn belangstelling in het versteende leven is hij ook geïnteresseerd in de oude beschavingen met hun mythen en overleveringen.

In 1993 besloot hij zich volledig bezig te houden met de kunst. Zijn werk bestaat nu overwegend uit: plastische vormen op panelen en doek. Hij boetseert zijn schilderijen. Met zijn handen verwerkt  hij een speciaal vloeibaar mengsel, op het schilderslinnen of paneel, tot het gestold is. Het resultaat bestaat uit kleurige, driedimensionale, gewelfde, pokdalige of gerimpelde zeebodems met uitstulpingen, zoals kraters en zwamachtige groeisels, die de ware zeeduiker onmiddellijk herkent als zeewezens, half plant half dier.

Bij het zien van de werken van Fred Jager, zal men niet kunnen ontkomen aan het gevoel terug te gaan naar de oorsprong van alles wat de aarde heeft voortgebracht. 

Hij realiseert zich dat de prachtige vormen in de natuur, ontstaan door de invloed van de vier elementen, door een beeldend kunstenaar niet te evenaren zijn. Toch is hij door zijn inspiratie en enthousiasme er in geslaagd gelijkwaardige sculpturen te creëren.

Recensie:

De Groningse beeldende kunstenaar Fred Jager staat bekend als een beetje eigenzinnige, vrije kunstenaar. Zijn werken zijn dan ook disciplinair als eigen specifieke stijl te beschouwen. De panelen en sculpturen tonen plastische vormen in rijke fantasievol opgebouwde structuren. Met zijn vaardige vingers “boetseert” hij het materiaal tot bizarre, doch intrigerende, aardse voorstellingen.

De zee, de bergen en de fossiele wereld zijn voor hem de bron van inspiratie. De aarde heeft een verhaal.

Afspraak voor een bezoek aan het atelier kunnen via e-mail worden gemaakt.

 

Motigo Webstats - Gratis web site statistieken Eigen homepage website teller Top